Lions International

Wat zijn Lions Clubs?

Een Lions Club (ook wel aan elkaar geschreven als lionsclub) is een charitatieve club waarvan de leden op vriendschappelijke basis samenwerken, dus zonder politieke, godsdienstige of beroepsmatige verbondenheid. Deze “serviceclubs” maken deel uit van de wereldwijde associatie "Lions Clubs International" (LCI). Op vrijwillige basis ontplooien de leden initiatieven voor een betere samenleving. Wereldwijd telt de organisatie bijna 1,5 miljoen leden, waarmee ze ’s werelds grootste serviceorganisatie is. In 206 landen zijn er samen ruim 45.000 clubs. Voor personen in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar zijn er de Leo Clubs.

Het begon zo:

De eerste serviceclubs werden rond 1900 in de Verenigde Staten opgericht door mannen die zich inzetten voor goed burgerschap. Dit waren veelal ‘businessman’s circles’. Melvin Jones bundelde in 1917 in Dallas een groot aantal van deze kringen in een  Association of Lions Clubs vanuit het idee dat een grote groep invloedrijke zakenmannen een machtig potentieel kan vormen in het belang van een betere samenleving. Toen ook in Canada Lions Clubs werden opgericht, werd de naam veranderd in The International Association of Lions Clubs, tegenwoordig kortweg ook Lions International genoemd. Na de Eerste Wereldoorlog werden ook Lions Clubs buiten Noord-Amerika opgericht. De eerste Belgische club kwam er in 1952 in Brussel.

In 2007 verklaart de Financial Times de LCI als beste niet-gouvernementele organisatie wereldwijd om mee samen te werken.

In 2017 bestaat Lions International  dus 100 jaar. Voor een uitgebreide timeline van 1917 tot nu: hier klikken

Voor een YouTube film over het onstaan in 1917 klik hier (6 min)

Over onze eigen internationale hulporganisatie LCIF (Lions Clubs International Foundation) volgend filmpje klik hier (5.55 min)